Kaş Kaldırma

Kaşlar yüzümüze anlam katan ve yüz ifademizi belirleyen temel yapılardan biridir. Kaşlarımızın yapısı ve şekli doğuştan gelse de zamanla kaş altı yağ dokusunda, bağ dokusunda ve kemik dokusunda meydana gelen değişiklikler kaşlarımızın belirgin şekilde düşmesine neden olabilir.

Kaşların sarkması sadece estetik görünümü bozmakla kalmaz, aynı zamanda göz kapağında topaklaşmaya neden olarak görme kalitesini de etkilemektedir. Bu durumda kaş kaldırma ameliyatı ile yorgun, mutsuz görünüm düzeltilirken gözdeki ağırlık hissinden kurtulmak da mümkündür.

Kaşların aşırı sarkması nedeniyle kaş kaldırma ameliyatı geçiren birçok hasta da ameliyattan sonra dünyalarının daha parlak hale geldiğini ve görme alanlarının büyük ölçüde genişlediğini belirtmektedir. Kaş kaldırma ameliyatları lokal anestezi veya sedasyon altında yapılır. Genel anestezi genellikle endoskopik yöntemlerde tercih edilir. Cerrahi tekniğe göre kesiler neşter, elektrokoter veya radyofrekans cihazları ile yapılabilir. Her tekniğin kendine uygun farklı bir dikiş durumu ve sabitleme yöntemi vardır. Kaş kaldırma ameliyatından sonraki iyileşme süresi genellikle sorunsuz ilerlemektedir. Hasta aşırı çaba gerektirmeyen günlük aktivitelerine hemen devam edebilmektedir.

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, şişlik ve morarma olasılığı vardır. Yönteme bağlı olarak 1-2 gün ile 1-2 hafta arasında bu durumlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu dönemde büyük bir ağrı beklenmemektedir. İlk 1-2 gün boyunca kaşların hareket ettirilmesinde zorluklar yaşanabilir. Endoskopik yöntemde alında geçici bir his kaybı olabilir. Genellikle 5 gün boyunca ameliyat izlerine su değmemesi önerilmektedir. Dikişler her 7-10 günde bir değiştirilmelidir.