Burun estetiği veya rinoplasti, burun şeklini değiştirmek için yapılan cerrahi operasyonlara verilen isimdir.
Burun estetiği yaptırmanın nedenleri arasında; yaralanma sonrası deformelerin onarılması, doğuştan var olan sıkıntıların düzeltilmesi, burnun fiziksel görünümünün değiştirilmesi veya bazı solunum güçlüklerini iyileştirerek solunumun iyileştirilmesi yer almaktadır. Bazı durumlarda hem nefes darlığı hem de fiziksel görünüm burun estetiği ameliyatına karar verilmesinde etkili olabilmektedir.
Rinoplasti kemik, kıkırdak dokusu, deri tabakası veya üçünün de gerekli görüldüğü şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı planlanırken, doktorun hastanın burnundaki cilt yapısını ve bireyin neyi değiştirmek istediğini dikkate alması gerekmektedir. Burun ameliyatı için herhangi bir engeli olmayan hastalar için kişiye özel bir ameliyat planlanmaktadır.
Burun ameliyatında kapalı veya açık burun ameliyatı olarak adlandırılan iki teknik vardır. Doktorunuz sizin için en uygun yöntemi seçecektir. Bu iki tekniğin birbirlerine neredeyse hiçbir üstünlüğü yoktur. Kapalı burun ameliyatı ile solunum problemlerine müdahale edilemeyecek şeklinde ön yargılar yanlıştır ve her iki teknikle de gerekli tüm işlemler yapılabilir.
Genellikle, iç pansumanlar ameliyattan sonra 1-7 gün boyunca burun içinde kalmaktadır. Doktor, ayrıca koruma ve destek için atel kullanılabilmektedir. Bu genellikle yaklaşık bir hafta boyunca kalmaktadır. Rinoplasti sonrası kanamayı ve şişmeyi azaltmak için, baş göğüsten daha yüksek olacak şekilde yatılması gerekmektedir.
Doktor tarafından, kanama ve şişme olasılığını en aza indirmek için ameliyattan birkaç hafta sonrasını kapsayacak şekilde önlemlerin alınması ve bazı eylemlere dikkat edilmesi istenecektir.
Bu eylemler arasında aerobik ve koşu gibi ağır aktivitelerden kaçınmak; suyun burundan bandajla yukarıdan aktığı bir duş yapmamak; ek olarak, gözlük veya güneş gözlüğü ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca burna baskı yaratabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Dışarı çıkıldığında 30 Faktör olan güneş kremi özellikle burun çevresinde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde çok fazla güneşe maruz kalınması, burun derisinde kalıcı renk bozulmasına neden olabileceği için güneş kremi kullanımı önemli olmaktadır.
Rinoplastiden 2-3 hafta sonra göz kapaklarında geçici bir şişlik veya morarma meydana gelebilmektedir. Bu sebeple buz uygulamasının yapılması çok önemli olmaktadır.
Ayrıca beslenme sırasında sodyumdan uzak durmak şişliğin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Ameliyat sonrası hasta, 1 hafta içerisinde günlük yaşantısına dönebilmektedir.